lauantai 23. heinäkuuta 2011

Työhyvinvointia kaikille!

Työ koskettaa meitä jokaista eri tavalla: joku yrittää välttää työntekoa viimeiseen saakka, toiselle työ merkitsee pelkkää tienestiä normaalia elämää varten, jollekin työ on kutsumus, uraohjuksille työ on elämä. Huolimatta siitä, miten kukin työhön suhtautuu, on työhyvinvointi avainasemassa. Jos työssään ei viihdy, on seurauksena stressireaktio, työuupumus ja loppuunpalaminen. Työperäinen stressi on yleinen terveysongelma ja aiheuttaa runsaasti sairauspoissaoloja sekä psyykkisten että fyysisten syiden pakottamana.

Mistä työhyvinvointi muodostuu? Hyvinvointi ei rajaudu tässä tapauksessa vain työpaikalle, vaan myös elämään työn ulkopuolella. Kokonaisuutta voitaisiin kuvata seinällä, johon on ripustettu taulu. Viihtyisä työympäristö ja mukavat työkaverit luovat raamit, joiden sisäpuolen työn mielekkyys ja hallittavuus täyttävät. Jotta taulu miellyttäisi silmää, täytyy sitä ympäröivän seinänkin olla hyvässä kunnossa ilman lohkeilevaa maalia tai repeileviä tapetteja. Seinä kuvaa perhe-elämää ja vapaa-aikaa niin yksin kuin yhdessä touhuten tai leväten. Työn merkitystä elämässä voidaan kuvata taulun koon suhteella seinään: uraohjuksilla taulu täyttää lähes koko seinän.

Kun olet stressaantunut tai jopa jo uupunut työhösi, tulisi sinun herätä ja esittää itsellesi kysymys: Mikä elämässäni tai työssäni aiheuttaa sen? Joskus läheisen kanssa keskustelu auttaa löytämään vastauksen; he näkevät toisena osapuolena elämäsi eri kuvakulmasta. Vasta syyn löydyttyä voidaan paneutua sen korjaamiseen: tarvitsetko toimenkuvan muutosta, oman työhuoneen, vai oletko kenties unohtanut harrastukset ja itsesi huoltamisen? Oletko menettänyt tai menettämässä jonkun läheisesi? Onko elämäntilanteesi muuttunut niin, että tarvitsisit vastaavasti työhön muutosta? Asiaa ei tarvitse pohtia yksin. Sinussa ei ole mitään vikaa, työstressiä ei tarvitse hävetä. Se on luonnollinen vaste liialliseen kuormitukseen ja jatkuessaan aiheuttaa vakavampia sekä fyysisiä että psyykkisiä ongelmia.

Työterveyshuolto on järjestetty työntekijöitä ja heidän hyvinvointiaan varten. Ilman työntekijöitä ei olisi valtioita, ei edes yhteisöjä. Suomen työterveysjärjestelmä on ainutlaatuinen maailmassa, eikä sen merkitystä ole täysin ymmärretty tai välttämättä edes yritetty selittää. Olen alkanut harkita vakavasti suuntautumisvaihtoehtona työterveyttä ymmärrettyäni sen merkityksen ja monipuolisen toimenkuvan. Työterveyslääkäri ei kiusaa potilaitaan – työntekijöitä – vaan yrittää auttaa heitä jaksamaan elämäänsä, huomaamaan sen kuormittavat puolet ja keventämään niitä tavoitteenaan kokonaisuutena hyvinvoiva potilas. Työterveyslääkärinä myös oma työhyvinvointini olisi paremmin turvattu, esimerkiksi verrattuna päivystystyöhön, työn hallittavuuden ja työhön vaikuttamismahdollisuuksien takia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti