sunnuntai 1. elokuuta 2010

Ei niin paljon pahaa, ettei jotain hyvääkin

Ettei minua syyttä suotta luokiteltaisi täysin Ruotsi-vastaiseksi ihmiseksi, aion nyt sanoa muutamia tekemiäni positiivisia huomioita rakkaasta länsinaapuristamme.

1. Elintarvikkeet.
Vieraassa maassa on aina pakko päästä seikkailulle paikalliseen ruokakauppaan nähdäkseen, mitä kaikkia kummallisuuksia sieltä löytyykään. Ruotsalaisten ruokakauppojen hyllyjen täytteenä on suurimmaksi osaksi samanlaista tavaraa kuin koto-Suomessakin, mutta muutamia erikoisuuksiakin löytyy – ykkösenä tietenkin erilaiset karkkipussit ja irtojäätelöt! Ruotsalaiset taitavat myös olla oikeita ujoja piimiä, sillä piimää ei löydy vain perinteisenä hapanmaitojuomana, vaan myös makupiiminä. Miltäs kuulostaisi mansikan, mustikan tai vaikka passionhedelmän makuinen piimä? Piimän käyttö ei täällä rajoitu vain juomiseen, vaan maan tapoihin kuuluu käyttää sitä jogurtin korvikkeena mm. murojen tai myslin kanssa. How odd could it get?

2. Bussit.
Ne ovat hybridejä ja käyvät sähköllä ja biopolttoaineella. Kaupunkilaiset saavat siis nauttia raikkaasta kaupunki-ilmasta ilman bussien ulos töräyttämiä pakokaasukäryjä! Sivuseikkana kerrottakoon, että vuonna 1957 kaupungin päättäjät kokivat hyväksi lopettaa raitiovaunuliikenteen sen toimiessa ikävänä esteenä henkilöautoilun lisääntymiselle. Päättäjien nenät ovat tainneet herkistyä vuosien saatossa kovin, sillä Tukholmassa on 1.7.2007 lähtien ollut käytössä ruuhkavero, jolla taas yritetään rajoittaa henkilöautoilun määrää pääkaupungin alueella. Bussien lisäksi onneksi Tunnelbanakin toimii saasteetta ja on poissa päättäjien silmistä ja mielistä, kerran raitiovaunujen kanssa ei kehdata enää sähellellä.

3. Vesihanat.
Jotkut niistä ovat vallan ihastuttavia insinöörien luomuksia! Tarkoitan, että niissä on pari mukavaa jippoa: kun hanan nostaa täydelle teholle, ei se syökse vettä kuin painepesuri, vaan on mukavan maltillinen – mutta alas! jos nostat hanaa vielä hieman ylös, niin painepesuri-moodi aktivoituu. Hanaa täytyy pitää kädellä (tai vaikka jalalla, jos saat siitä enemmän iloa irti) tässä asennossa, muutoin se antaa veden valua kohtuullisen säästeliäästi. Ja mikä hauskinta, jos päästät äkkiä irti hanasta sen ollessa turboasennossa, se sulkee itse itsensä. Sinun ei siis tarvitse painaa hanaa kiinni, vaan se tekee sen puolestasi!

4. Lukot.
Muistathan mummolan vessanoven? Sen sai lukkoon kääntämällä kahvan ylös. Pienenä se oli ilahduttava tapa lukita ovi! No, Ruotsissa suurin osa vessanovista on edelleen sellaisia. Suurin osa ulko-ovistakin on auttamattoman vanhanaikaisia ja epäkäytännöllisiä, sillä joudut sekä avaamaan ne avaimella että lukitsemaan ne avaimella. Joka ikinen kerta, kun astut ulos ovesta, täytyy sinun kaivaa jo laukkuun laittamasi avain uudestaan esille, että saat typerän ovesi lukkoon. Ne eivät todellakaan toimi kuin Abloy! Se siitä edistyneisyydestä.

5. ...

Joudun ikäväkseni toteamaan, että olen täysin kykenemätön puristamaan aivopoimujeni syövereistä enempää kehuja Ruotsin hyväksi, ja jälleen kerran taisin onnistua nollaamaan antamani kehut heti kättelyssä. Heitän siis pelihousuni nurkkaan ja myönnän, ettei minusta taida saada Ruotsi-myönteistä tehtyä, ei edes suolasillitynnyrissä uittamalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti