lauantai 25. helmikuuta 2012

Hormonihirmuilua

Näin naistentautien tentin alla hieman asiaa kuukautiskierrosta, sen säätelystä ja raskaudenehkäisystä.

Kuukautiskierron aikana tapahtuu monia muutoksia hormonitoiminnan ansiosta. Kaikki saa alkunsa aivojen hypotalamuksesta, joka erittää sukupuolihormoneita vapauttavaa hormonia (gonadotropin releasing hormone, GnRH) 60-90 min välisinä pulsseina. GnRH vapauttaa aivolisäkkeestä eli hypofyysistä follikkelia stimuloivaa hormonia (FSH) ja luteinisoivaa hormonia (LH), ja nämäkin vapautuvat pulsseina. FSH kulkeutuu verenkierron mukana munasarjoihin, joissa se saa munarakkulan eli follikkelin kypsymään ja erittämään naissukupuolihormoni estradiolia. Estradioli pieninä pitoisuuksina estää gonadotropiinien (FSH, LH) eritystä, mutta täysikokoisen follikkelin tuottama suuri estradiolimäärä saa aikaan erityspiikin gonadotropiineissa. LH-piikki saa aikaan follikkelin puhkeamisen eli ovulaation, jolloin munasolu vapautuu munarakkulasta ja kulkeutuu munatorveen, jossa hedelmöittyminen voi tapahtua.

Puhjennut munarakkula surkastuu keltarauhaseksi, joka erittää progesteronia ja estradiolia. Progesteroni saa kohdun limakalvon kypsymään niin, että hedelmöittynyt munasolu voi kiinnittyä siihen ja alkaa muodostaa istukkaa, joka alkaa tuottaa istukkahormoni hCG:tä. Ennen kuin istukan oma progesteronieritys pääsee käyntiin, hCG ylläpitää keltarauhasta ja takaa näin raskauden jatkumisen. Mikäli hedelmöitystä ei tapahdu, progesteronin ja estradiolin eritys keltarauhasesta vähenee, keltarauhanen surkastuu ja kohdun limakalvo irtoaa kuukautisvuotona.

Istukkahormoni hCG:tä käytetään hyväksi raskaustesteissä. Testit havaitsevat jo hyvin pienet määrät (10-25 IU/l) hCG:tä, joka vastaa sitä määrää hCG:tä, joka on hedelmöityksen tapahduttua mitattavissa n. 7 vrk ennen oletettuja kuukautisia. Tästä hCG-pitoisuus kaksinkertaistuu joka 1,5 päivän välein 10. raskausviikolle asti, jonka jälkeen se alkaa laskea.

Yhdistelmäehkäisypillerien ehkäisevä vaikutus perustuu matala-annoksisen estrogeenin gonadotropiinierityksen estoon ja siten ovulaation estoon. Lisäksi hormonien (estrogeeni+progestiini) vaikutuksesta kohdunkaulan lima muuttuu siittiöitä läpäisemättömäksi ja kohdun limakalvo epäsuotuisaksi hedelmöittyneen munasolun kiinnittymiselle.

Myös pelkkä progestiini ehkäisee raskautta. Suuremmilla annoksilla se estää ovulaation, pienemmillä annoksilla vain muuttaa kohdunkaulan limaa ja kohdun limakalvoa. Ehkäisyteho on silti yhtä suuri molemmilla annoksilla. Progestiinivalmisteita ovat minipillerit, ehkäisykapseli ja hormonikierukka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti