lauantai 13. maaliskuuta 2010

Out of curiosity - uteliaisuudesta.

Tiedät, että vastaantulevalle henkilölle on sattunut jotain, jos hän nilkuttaa pahasti.
Tiedät, että eräällä sukulaisistasi on syömishäiriö, ja että Pirkko-täti ja Heikki-eno eivät puhu toisilleen kuin pakon edessä.
Tiedät, että maailmankaikkeus syntyi alkuräjähdyksestä, mutta et tiedä, mitä oli sitä ennen.

Esität itsellesi pienen, mutta olennaisen kysymyksen: Miksi?

Ihmiset ovat loputtoman uteliaita olentoja. Lapsina olemme kaikki läpikäyneet kyselyiän (joka monilla ei lopu ikinä) selvittäessämme tätä maailmaa, jossa elämme. Oli kyse omasta lähisuvustamme, jonka kanssa jaamme perimämme, tai maailmankaikkeudesta, jossa elämme, haluaisimme tietää lisää. Janoamme lisätietoa etenkin henkilökohtaisista asioista, joita yritämme peitellä. Pyrimme jatkuvasti selvittämään oman mielenrauhamme vuoksi maailmaa ja sen ilmiöitä. Mielenkiintomme herää ja etsimme omaa Mr. Wattsoniamme apuun, jotta juttu saataisiin ratkaistua.

Jokaisella ihmisellä ja jokaisella suvulla on omat salaisuutensa. Oma maailmankaikkeutemme itsessään on yksi suuri mysteeri, jota tiede yrittää ratkoa saamatta kuin pieniä kuiskauksia asioiden oikeasta laidasta. Pala palalta yhdistelemällä, välillä virheosumia korjaillen salaisuuksia selvitetään kunnes asioiden oikea laita tulee ilmi. Kun totuus vihdoin on edessämme, emme välttämättä halua uskoa sitä. Heikki-eno paljastuu agressiiviseksi alkoholistiksi, vastaantulija on vammautunut pysyvästi jäädessään rattijuopon yliajamaksi kotikadullasi. Maapallo onkin pyöreä, eikä se olekaan maailman keskipiste (vaikka se siksi mielivaltaisesti voidaan määritellä tietyssä yhteydessä)… Ironiaa ei välillä voi olla huomaamatta, vaikka niin haluaisimme.

Emme voi sille mitään. Uteliaisuutemme on kuin suklaakonvehti aivan nenäsi alla – sitä vastaan ei voi taistella. Niin kauan kuin olemme yksilöitä, ajattelemme ja toimimme itsenäisesti, meillä on myös salaisuuksia. Saadessamme selville lisää tästä maailmankaikkeudesta ja sen ilmiöistä, paljastuu uusia, selvitystä vaativia asioita, ja kehityksen myötä ilmestyy myös avaimet niiden ratkomiseen. Uteliaisuus on ihmiskunnan vahvuus, mutta voiko se olla myös sen tuho? Heikki-eno ei pidä siitä, mitä sait selville, ja eräänä päivänä löydät itsesi sairaalan teho-osastolta, potilaana. Tutkimme, kehittelemme, rakennamme ja teemme kokeita, kunnes jokin menee pahasti pieleen. Maapallon biologinen kello käynnistyy aloittaen lähtölaskennan aikakautemme suurimpaan joukkotuhoon.

Kenties se on jo käynnistetty. Siitä puhutaan koodinimellä Ilmastonmuutos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti