lauantai 30. toukokuuta 2009

Huh hellettä!



Nyt se alkoi - Suomen kesä. Kauan sitä onkin jo odotettu! Tänään rikkoutui helleraja ensimmäistä kertaa tänä vuonna, ja huomiseksi on luvassa vielä lämpimämpää säätä. Talviturkinkin kävin heittämässä tänään päätä myöten Sääksjärven upean kirkkaassa vedessä. Näin alkukesästä Sääksin vesi tuntuu olevan vielä paljon puhtaampaa, mitä se myöhemmin on ihmismassojen vallattua pitkän hiekkarannan jokaisen pyyhkeenmenevän läntin. Josko sitä huomennakin eksyisi virkistäytymään.

Myönnän olevani talvi-ihmisiä henkeen ja vereen, rakastan lunta ja pakkasta ja kaikkia mahdollisia talviurheilulajeja hiihdosta lumisotaan. Rakastan talvessa myös sitä, kun pakkasen puremin poskin istuu nojatuoliin kuuman kaakaokupposen kera lukemaan hyvää kirjaa. Kesä on kuitenkin hyvin tervetullut pitkän talven jälkeen, tuntuu kuin itse heräisi eloon kasvien mukana! Kesän lämpö siirtyy syvälle sisimpään ja lämmittää siellä seuraavan talven yli. Viis siitepölystä, epämääräisistä pörriäisistä (lue: ötököistä, ei humaltuneesta nuorisosta), ne ovat toisarvoisia seikkoja, kun aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta ja kaikki ovat iloisia.

Tosiaan, kesän tullessa ihmiset ovat keskimäärin iloisemmalla tuulella. Tähän on spekuloitu syyksi niin valon määrän kuin D-vitamiinin saannin lisääntymistä. D-vitamiini onkin mielenkiintoinen tapaus: se kun ei oikeastaan ole vitamiini, vaan hormoni (kolesterolijohdannainen), jota valitettavasti lähes kaikki suomalaiset saavat säälittävän pienen määrän suurimman osan vuodesta. D-vitamiinia muodostuu iholla UV-säteiden vaikutuksesta ja sitä saadaan myöskin ravinnosta. Muun muassa kala ja maitotuotteet ovat hyviä D-vitamiinin lähteitä, mutta talvella nekään eivät riitä turvaamaan riittävää D-vitamiinin saantia. Virallinen saantisuositus - 7,5 µg päivässä - tuntuu auttamatta liian pieneltä summalta, sillä yliannostus tulee vasta 1,2 mg:n annoksilla (eli noin 160-kertaisella saannin ylittämisellä). D-vitamiini on käsittääkseni kiivaan tutkimustyön alaisena ja sen on todettu vaikuttavan niin psyykeen kuin fyysisiin tautitiloihin. Lisää aiheesta voit lukea lääketieteellisistä tutkimusjulkaisuista, kuten Aikakauslehti Duodecimistä. Noin, siinä oli pieni ylistyslaulu D-vitamiinin puolesta. Popsikaa ihmiset D-vitamiinia!

Kesän tuomat hymyyn kääntyneet suut ovat varmasti monien tekijöiden summa, mutta syystä viis, ihanaa nähdä niin monet ihmiset hyvällä tuulella. Itse nautin säästä kuin säästä, kunhan vain olen virittäytynyt oikeaan tunnelmaan. Nyt on kesä ja aion myös nauttia siitä niin kauan kuin se kestää! Nautin kesästä rannalla, lenkillä, katsellen auringonnousua ja -laskua, hyttystenpistoja raapimalla, mattoja pesten, laiturilla istuen ja varpaita vedessä uittaen, unettomina öinä itikoiden ininää kuunnellen...

2 kommenttia:

  1. Suomen kesä! Kyllä sitä onkin jo ikävä, et usko miten ihanaa on mennä kokemaan noita samoja asioita parin viikon päästä juhannuksena kotiseutumaisemiin Savoon! Olen tavaillut Eino Leinon Nocturnea jo kymmenet kerrat mielessäni :)

    VastaaPoista
  2. Uskon kyllä, talven aikana kesää ehtii aina tulemaan ikävä - oli sitten Suomessa tahi ulkomailla. Se ikävä on todellinen kaikkialla maailmassa! :)

    VastaaPoista