keskiviikko 9. joulukuuta 2009

9.12.

Jouluun kuuluu tärkeänä osana suuri määrä erilaisia perinteitä. On joulusiivousta, adventtia, joulukalenteria, joulukoristeita, jouluruokia... Aivan omaa luokkaansa ovat jouluaaton tapahtumat. Aattona tapahtumien kulku on tarkasti ennalta määritelty ja kaavasta liiaksi poikkeaminen on perinteiden rikkomista.

Muutama joulu sitten poikkesimme äidin kanssa totutusta kaavasta melko radikaalisti - lähdimme Kiinaan viikon matkalle. Vietimme kuitenkin jouluaaton noin viikon etuajassa syöden jouluaterian ja lahjat jakaen. Kiinassa jouluaatto ei tuntunut lainkaan jouluaatolta, sillä lumi puuttui ja jouluperinteitä oli liki mahdoton noudattaa vieraassa maassa. Erilainen joulu oli myös pari joulua sitten, kun vietimme aaton Ukko-Hallalla lasketellen. Joulun tunnelma oli kohdallaan: vietimme aamupäivän rinteessä, lunta oli riittämiin, jouluateria maistui maukkaalta ja lahjojakin oli muutama jaettavana. Tänä vuonna on vuorossa joulu Vuokatissa, saa nähdä löytääkö joulun tunnelma yhä meidän luoksemme.

Mutta mikä luo joulun? Voiko joulu tuntua joululta poissa kotoa, jopa ulkomailla, ilman lunta ja keskitalven pimeyttä?

2 kommenttia:

  1. Tuo on hieman tapauskohtaista. Ihmisille joilla ei ole lapsuudessaan ollut mitään perinteitä mistä pidetään kiinni vuosittain, voi Joulu tuntua aivan samalta paikasta, ilmasta, tai seurasta riippumatta.

    Ite oon viettäny jokaikisen Joulun samojen ihmisten kanssa, saman katon alla (katto on kyl vaihtunu vuosien saatossa, mutta tarkoitan enemmänkin kenen katon alla ;)), aina Suomen viileässä pimeydessä vanhoja tuttuja perinteitä kunnioittaen. En pystyisi kuvittelemaan Joulua trooppisessa ympäristössä ilman koristeltua kuusta, ja toivetta valkeasta talvesta.

    VastaaPoista
  2. Lainaan joululaulun sanoja omaksi mielipiteekseni joulusta:
    "Tulkoon rakkaus ihmisrintaan, silloin Joulu luonamme on."

    Minun mielestäni joulu tuntuu oikealta ihan missä vain maailmassa, tropiikissa tai välimerellä. Kunhan kantaa joulun sisällään ja pitää kiinni itse perinteistään. :)

    VastaaPoista